
 

 

 

 

 

 

 

Opinion 96-4 (Redacted version) 

 

 

     May 8, 1996 

 

 

 “A” Credit Union 

 

 

Subject: Payment of State Business and Occupation taxes; 

  Interpretation No. 96-4 

 

Dear: 

 

You indicated that the state Department of Revenue (“DOR”) recently sent “A” a notice 

for the payment of business and occupation (“B&O”) taxes.  In a follow-up phone call, 

DOR personnel indicated to you that the notice was based on WAC 458-20-146 (“Section 

146”). 

 

You have raised the question whether a Washington state-chartered credit union such as 

“A” is required to pay state B&O taxes.  My conclusion is that “A” is not required to pay 

such taxes, as explained below. 

 

Section 146 states in effect that banks, savings and loan associations and “certain other 

financial institutions” must pay B&O tax.  Section 146 does not by its terms expressly 

apply to credit unions.   Although a credit union may be viewed in a general sense as a 

type of financial institution, I am not aware of a definition of the quoted phrase in the 

WAC that would indicate definitively that a credit union is another type of financial 

institution subject to B&O tax. 

 

More importantly, however, RCW 82.04.405 expressly exempts credit unions (both state- 

and federally-chartered) from the provisions of Chapter 82.04 RCW, the statute which 

provides for the B&O tax.  Even if Section 146 were interpreted to apply to credit unions, 

normal rules of statutory construction would dictate that the statutory exemption of RCW 

82.04.405 would override an inconsistent agency rule (Section 146).  Accordingly, state- 

and federally-chartered credit unions are not subject to the payment of B&O taxes. 

 



I have confirmed my conclusion with Mr. Kerry Breen, Counsel, Legislative and Policy 

Division, DOR.  If you have any further questions about this matter, please don’t hesitate 

to give me a call. 

 

   Sincerely, 

 

 

   J. Parker Cann 

   Assistant Director 

 


