
 

 

 

 

 

 

 

     August 12, 1997 

 

 

 

 

 

“A” 

 

Subject: Credit Union Service Organization (CUSO) Investment - Changes in 

Ownership and Purpose 

 

Opinion No.:   97-15 (Redacted) 

 

Dear  “A”: 

 

Thank you for your phone call of July 22 requesting an opinion on a CUSO investment.  

Below I have provided a statement of the issues and paraphrased your question followed 

by my response. 

 

Statement of issues:  A credit union has invested in a CUSO.  After the investment was 

made, the ownership of the CUSO changed so that it was no longer owned primarily by 

credit unions.  As a result of the ownership change, the CUSO will no longer primarily 

serve credit unions and their members.  At the time of the ownership change, the credit 

union’s total investment in the CUSO (equities and loans) amounted to less than 1/10
th

 of 

1% of the credit union’s net capital. 

 

RCW 31.12.425(h) provides in pertinent part that a credit union may invest in a CUSO if: 

1.  Membership or ownership of the CUSO “is confined primarily to credit unions”; and 

2.  The CUSO’s purpose “is to strengthen, advance, or provide services to the credit 

union industry.” 

 

Question:  May the credit union keep the investment in the CUSO even though it no 

longer satisfies the provisions of RCW 31.12.425(h) noted above?   
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Response:  No, the credit union may not keep a CUSO investment that no longer satisfies 

these provisions, unless 

 

A. Approved by Division of Credit Unions (Division).  The credit union has applied for 

and received approval from the Division to keep the investment or make additional 

investments in the CUSO, under RCW 31.12.425(j) and Chapter 208-436 WAC.  These 

applications will not be granted as a matter of course, but only on a case-by-case basis; or 

 

B. Investment is de minimis in amount and risk.  The amount of the investment is de 

minimis and the risk to the credit union is not material to the credit union’s financial 

condition.  Certainly an investment of less than 1/10
th

 of 1% of the net capital of the 

credit union is de minimis in amount. 

 

Unless the credit union has received Division approval or the investment is de minimis, 

as discussed above, the credit union must promptly adopt a reasonable plan to divest the 

investment or to bring it into conformance with the provisions of RCW 31.12.425(h). 

 

***** 

It should be noted that this issue takes on a different light after January 1, 1998, the 

effective date of the credit union modernization act passed by the 1997 session of the 

state legislature (Chapter 397, Laws of 1997).  Section 36 of Chapter 397 amends RCW 

31.12.425(h) by deleting the ownership requirement described in 1 above.  However, the 

CUSO investment is allowable only if the primary purpose of the CUSO “is to 

strengthen, advance, or provide services to the credit union industry and credit union 

members.” 

 

Summary: 

According to the above opinion, “A” would be allowed to keep the CUSO investment, if 

“A” can show that the investment is de minimis in amount and risk, or “A” has obtained 

the Division’s approval of the investment. 

 

If you have further questions on this issue, please give me a call. 

 

     Sincerely, 

 

 

     Linda K. Jekel 

     Program Manager 

 


